Uusi matkaopas opasti meidät tänään elokuviin.

Eikä ihan mihin tahansa elokuvateatteriin. Lucerna Palace on avattu vuonna 1909 ja on näin ollen pisimpään Euroopassa yhtäjaksoisesti toiminut elokuvateatteri. Lucernassa esitettiin myös Euroopan ensimmäinen puhuttu elokuva.
Lucernan elokuvasali on mieletön. Opaskirja oli oikeassa luvatessaan, että "Lucernan sali vie sinut suoraan takaisn elokuvan kulta-aikoihin". Elokuvanäytännöt ovat tainneet olla melkoisen erilainen elämys joskus vaikkapa teatterin perustamisen aikoihin.

1191463.jpg

Myös itse alokuva oli valtavan hieno. Sen nimi oli Václav, tsekkiläinen elokuva siis. Onneksi elokuvassa oli englanninkielinen teksitys, muuten olisi voinut olla melkoisia ymmärtämisvaikeuksia.
Elokuva kertoi Václav-nimisestä miehestä, jolla oli jonkinsorttinen mielivamma. Hänellä oli harhoja ja hänen mielensä teki hänelle elämää hankaloittavia kepposia. Olen syksyn aikana pohtinut varsin paljon erilaista vammaisuutta, mm. Kauran Viistolla pinnalla -blogin ansiosta (http://kaura.blogspot.com). Elokuva upposi aika syvälle ja hetken teatterista poistumisen jälkeen rapainen Prahan keskusaukio näyttäytyi minulle aivan uudella tavalla. Tunnelman kruunasi vielä nakkikioskin kovaäänisestä soiva R.E.Min Everybody hurts. Aiai. Maailma on aika hieno paikka hetkittäin. Onneksi noita hetkiä on melkoisen paljon.

Lucernan nettisivut http://www.lucerna.cz
Václav-elokuvan sivut http://www.filmvaclav.cz/